,,Ako sa máš, drahá mama?”

Vydumamky farebne

Narodenie bábätka je krásna a silná skúsenosť. Očakávame nával lásky, radosti a pozitívnych emócií. Ale ono to tak niekedy nebýva. Vlastne, takmer nikdy to tak nebýva a my potom cítime zlyhanie, cítime smútok, necítime nič alebo ani nevieme, čo vlastne cítime. Ale to sa predsa nepatrí hovoriť. Bábo je zdravé, prežili sme pôrod a na takéto myšlienky nemám nárok… Alebo?

Pre nejakým časom nás oslovila Katarína Žilák so svojím pripravovaným projektom o duševnom zdraví žien po pôrode a v období materstva. Svojím prístupom a plánmi nás hneď zaujala a my sme sa rozhodli ju v tejto snahe podporiť. Vysmiata Duša Mamky je krásny a nesmierne dôležitý projekt, ktorý má potenciál pomôcť veľa ženám. S Katkou sme sa o ňom porozprávali.

235 katarina zilak vysmiata dusa mamky

foto: Katarína Žilák

Kto je Katarína Žilák a prečo ste sa začali zaoberať témou duševného zdravia žien matiek?

Keď som zakladala projekt Vysmiata Duša Mamky, kombinovali sa v tom tri veci. Jednak som vyštudovala psychológiu, takže prirodzene inklinujem k tomu, že starostlivosť o duševné zdravie považujem za niečo naozaj dôležité a prínosné pre kvalitný život.

V pracovnej sfére som vlastne vždy pôsobila v neziskových projektoch s tematikou duševného zdravia. Venovala som sa téme dobrovoľníctva, fundraisingu, projektovému manažmentu. Každá z organizácií, v ktorých som pôsobila ma utvrdila v tom, že ak nám v živote niečo chýba, vieme si to vymyslieť a práve forma neziskových organizácií je jednou z možností.

No a samozrejme, tým najsilnejším impulzom bola vlastná materská skúsenosť. Teóriu som mala zvládnutú, materská prax ma absolútne zaskočila. Tie prvé mesiace mi ukázali, ako veľmi potrebné je mať poruke okrem blízkych aj hodnoverné informácie, podpornú komunitu žien s podobnými skúsenosťami, ale aj odborníkov, na ktorých sa dá v prípade potreby obrátiť. 

Prečo vznikol projekt Vysmiata Duša Mamky? Bolo potrebné vytvoriť novú platformu?

Projekt, ktorý by sa vyslovene venoval téme duševného zdravia žien po pôrode som u nás nenašla, takže začíname naozaj na zelenej lúke.

Veľmi sa teším, že roky fungujú rôzne podporné skupiny pre čerstvé maminy, avšak v rámci toho, že každá z nich je zameraná na inú tému (nosenie, dojčenie a pod.), sa téme duševného zdravia nie je úplne priestor venovať. Práve projektom Vysmiata Duša Mamky chceme doplniť tento priestor a podporiť ženy v tom, aby na to, ako sa v materstve majú, neostávali samé.

Niekedy stačí vyjsť za brány paneláku a zrazu zistíte, že dokonalé materstvo neexistuje. Existuje len to reálne, ktoré zahŕňa celé spektrum emócií a pocitov.

Čo je pre nás ešte dôležité je, aby sme neostali len pri tom, že si povieme, že aj toto je súčasť materstva. Dlhodobé zanedbávanie duševného zdravia sa raz niekde prejaví. Preto chceme ponúkať možnosti, ako si ženy vedia pomôcť. Niekedy sú to drobnosti, ktoré vám pod ťarchou únavy a v návale emócií možno ani nenapadnú. Inokedy je to zase podpora k systematickej práci v rámci psychoterapie a pod. Možností, ako podporiť duševné zdravie a ako riešiť duševnú nepohodu je mnoho. Postupne sa budeme každej z nich v rámci projektu venovať.

Sestrice Carrier Pure Petrol 1

Je podľa vás dôležité zdieľať konkrétne príbehy žien a prečo?

Určite. 🙂 Už len preto, aby sme pochopili, že sme v tom všetci spoločne a všetci riešime veľmi podobné témy v živote.

Téma duševného zdravia žien po pôrode je veľmi krehká téma. Vnímame, že stigma spojená s duševným zdravím ako takým sa pomaličky zmenšuje, no je stále prítomná. V téme duševného zdravia žien po pôrode však hrá rolu okrej tejto stigmy aj veľa ďalších faktorov, napr. spoločenský tlak či obraz materstva ako niečoho, čo má byť prirodzené, automatické a vzbudzujúce len pozitívne prežívanie.

Keď však ženy naberú odvahu prehovoriť o tom, ako sa naozaj v materstve majú, prichádza úľava. Nielen v tom, že už nie sú pomyselne samy na svoje trápenie ale aj zisťujú, že sa nie je začo hanbiť. V príbehoch vieme teda nájsť nielen uistenie, že každá máme svoju cestu materstvom, ale aj nádej, že tie ťažké začiatky raz prejdú a tiež inšpiráciu, ako sa dajú problémy riešiť.

Aj v spojitosti s témami popôrodnej depresie či úzkosti je veľmi povzbudivé vidieť, že takáto skúsenosť v živote vás nedefinuje po zvyšok života a nech je začiatok materstva akokoľvek náročný, zvyšná cesta materstvom môže byť úplne iná.

Čo je cieľom projektu? Kedy si poviete: „Všetka tá práca stála za to!“?

Pre mňa už projekt v terajšej fáze stojí zato. 🙂 Sekcia príbehov je jedna z najnavštevovanejších a preto si dovolím povedať, že už mnoho žien malo príležitosť pomyselne si prisunúť svoju stoličku do kruhu žien a zistiť, že je v poriadku necítiť sa dobre a zároveň je v poriadku a veľmi dôležité vyhľadať pomoc. Nielen odborníka, ale o svojom prežívaní aj prehovoriť s najbližším okolím. To je možno aj taký ten hlbší cieľ, aby sme jedného dňa na otázku ,,Ako sa máš, drahá mama?” odpovedali autenticky.

Nemyslím, že duševné problémy našimi aktivitami zmiznú. Ako sa v živote budeme stále stretávať s úrazmi, ochoreniami orgánov atď., tak sa naďalej budeme stretávať aj s duševnými problémami po pôrode. Rozdiel však vidím v tom, že ako projekt môžeme prispieť k väčšej otvorenosti a edukácii v tejto téme, čo môže vyústiť do toho, že ženy o svojom prežívaní začnú hovoriť oveľa skôr a tým pádom budú vedieť vyhľadať pomoc už v začiatkoch ťažkostí. A keď hovorím o pomoci, nemyslím len tú profesionálnu od psychológov a psychiatrov, ale aj pomoc v rámci rodiny a blízkych. Práve absolútna podpora od najbližších vie mnohokrát veľmi pomôcť a zastaviť rozvoj duševných problémov do hlbších štádií.

Možností, kam vieme posunúť projekt a jeho aktivity, je mnoho. Centrom všetkého pre nás však bude navždy žena konfrontovaná s realitou materstva, ktorá potrebuje počuť, že to, čo prežíva je v poriadku a existujú možnosti ako svoju duševnú nepohodu vie riešiť.

Všetky informácie o projekte nájdete na webe Vysmiata Duša Mamky.

No Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *